Hei!
Sushit tegin koos sõbrannaga tegelikult juba paar kuud tagasi, kuid otsustasin Teiega jagada esimest sushi tegemise kogemust. Eks algul väike hirm oli küll, peamiselt sellepärast, et kas riis saab õige maitsega ja pole liiga pehme ja kas rullid saavad piisavalt tugevad, et lahti ei rullu kui lõikamiseks läheb. Aga hoolimata nendest mõtetest, otsustasin siiski järele proovida, kuidas see tegemine käib.
Sushi10-11 rulli
500g sushiriisi
750ml vett
50ml riisiäädikat
2 pl suhkrut
0,5tl meresoola
nori lehed
Jaapani sojakaste (soovi korral)
marineeritud ingver (soovi korral)
wasabi (soovi korral)
seesamiseemned (soovi korral)
kurk
avokaado
pirn
krabipulgad
lõhe
tuunikala
tiigerkrevetid
paprika
kalamari
toorjuust
Vaja läheb ka bambusmatti, toidukile
Vala sushiriis sõelale ning pese riisi hoolikalt (vesi, mis läbib riisi, peab olema olema puhas).
Leota sushiriisi umbes pool tundi, seejärel pese riisi.
Kala riis potti ning vala potti ka külm vesi.
Lase riisil keema minna, seejärel pane kuumus minimaalse peale.
Oluline on keemise ajal riisi mitte segada!
Keeda nii kaua, kuni vedelik on riisisse imbunud (see võtab aega umbes 10 minutit).
Eemalda pliidilt, muidu on oht, et riis läheb liiga pehmeks.
Seejärel maitsesta riis soojalt (sega kergelt riis maitseainetega läbi).
Pärast maitsestamast vii riis jahedasse ruumi jahtuma.
Kasuta riisi alles siis, kui riis on külm.
Alusta komponentide tükeldamisest (peenikesed ribad) ning aseta need taldrikutele, et oleks lihtne võtta.
Kata bambusmatt toidukilega (üleni).
Maki-rullide valmistamine
Rullid, kus kogu täidis (ka riis) on nori lehe sees (pealmine kiht on nori).
Aseta nori leht toidukilega kaetud bambusmatile nii, et läikivam, siledam pool oleks all pool.
Jälgi, et nori lehe pealmisel pool olevad triibud oleksin horisontaalsed (sinu suhtes).
Hakka katma nori lehte riisiga, kuid jälgi, et 1cm nori lehe ülemisest servast jääks vabaks (sellega kleebitakse hiljem rull kinni).
Aseta näppude abil riis norile ning vaata, et see kleepuks kinni.
Kui riis jääb näppude külge, kasta näpud külma veekaussi (hoia see enda lähedal).
Kata riis ühtlaselt, ka küljed (katmata jääb ainult ülemine serv, mis on 1cm).
Kui nori leht on katud, siis kata alumine riba horisontaalselt täidisega (kogu pinda ei tohi täidisega katta!)
Jälgi, et täidist poleks liiga palju (sushit süüakse ühe ampsuga).
Lisa täidis: aseta riisi peale oma lemmikkomponendid.
Mina tegin järgmisi:
avokaado+pirn+kurk+toorjuust
kurk+lõhe+toorjuust
krabipulgad+avokaado+pirn+toorjuust
kurk+paprika+pirn+toorjuust
pirn+lõhe+toorjuust
Täidis lisatud, hakka bambusmati abiga sushit rulli keerama.
Ära liiga kõvasti vajuta, kuid ära tee seda ka liiga õrnalt, muidu sushi laguneb hiljem ära.
1cm, mis on äärest vaba, kleebi veega niisutades kinni.
Aseta rull taldrikule nii, et kinni kleebitud kohta jääks alla poole.
Lase natuke seista ning siis lõika lahti.
Uramaki'd (tuntud ka California sushi nime all)
Pealmiseks kihiks on riis.
Võta nori leht ette nagu maki rullide puhulgi.
Kata rull ühtlaselt riisiga (üleni).
Võid peale puistada ka seesamniseemneid.
Leht riisiga kaetud, keera leht ümber (riis on nüüd vastu bambusmatti.
Aseta täidis alla äärde ning seejärel rulli kokku.
Sushit viilutatakse alati terava nõiaga (lõigates ei tohi rulli vajutada lapikuks). Ühest rullist saab reeglina 8 sushit.
Sushit süüakse võimalikult kiiresti pärast valmimist.
Sushit võib süüa nii pulkade abil kui ka lihtsalt näppudega.
Sushi süüakse reeglina ühe ampsuga (poolikut sushit ei panda taldrikule tagasi).
Sojakastmes sushit ei leotata, sinna kastetakse ta kergelt.
Marineeritud ingveriga puhastatakse sushi söömise vahepeal maitsemeeli (ei sööda lisandina).
Wasabit lisatakse sushile pulga otsaga, kuna see on tugeva maitsega (lisama muidugi ei pea seda).
anne, '14
Sushit tegin koos sõbrannaga tegelikult juba paar kuud tagasi, kuid otsustasin Teiega jagada esimest sushi tegemise kogemust. Eks algul väike hirm oli küll, peamiselt sellepärast, et kas riis saab õige maitsega ja pole liiga pehme ja kas rullid saavad piisavalt tugevad, et lahti ei rullu kui lõikamiseks läheb. Aga hoolimata nendest mõtetest, otsustasin siiski järele proovida, kuidas see tegemine käib.
Sushi10-11 rulli
500g sushiriisi
750ml vett
50ml riisiäädikat
2 pl suhkrut
0,5tl meresoola
nori lehed
Jaapani sojakaste (soovi korral)
marineeritud ingver (soovi korral)
wasabi (soovi korral)
seesamiseemned (soovi korral)
kurk
avokaado
pirn
krabipulgad
lõhe
tuunikala
tiigerkrevetid
paprika
kalamari
toorjuust
Vaja läheb ka bambusmatti, toidukile
Vala sushiriis sõelale ning pese riisi hoolikalt (vesi, mis läbib riisi, peab olema olema puhas).
Leota sushiriisi umbes pool tundi, seejärel pese riisi.
Kala riis potti ning vala potti ka külm vesi.
Lase riisil keema minna, seejärel pane kuumus minimaalse peale.
Oluline on keemise ajal riisi mitte segada!
Keeda nii kaua, kuni vedelik on riisisse imbunud (see võtab aega umbes 10 minutit).
Eemalda pliidilt, muidu on oht, et riis läheb liiga pehmeks.
Seejärel maitsesta riis soojalt (sega kergelt riis maitseainetega läbi).
Pärast maitsestamast vii riis jahedasse ruumi jahtuma.
Kasuta riisi alles siis, kui riis on külm.
Alusta komponentide tükeldamisest (peenikesed ribad) ning aseta need taldrikutele, et oleks lihtne võtta.
Kata bambusmatt toidukilega (üleni).
Maki-rullide valmistamine
Rullid, kus kogu täidis (ka riis) on nori lehe sees (pealmine kiht on nori).
Aseta nori leht toidukilega kaetud bambusmatile nii, et läikivam, siledam pool oleks all pool.
Jälgi, et nori lehe pealmisel pool olevad triibud oleksin horisontaalsed (sinu suhtes).
Hakka katma nori lehte riisiga, kuid jälgi, et 1cm nori lehe ülemisest servast jääks vabaks (sellega kleebitakse hiljem rull kinni).
Aseta näppude abil riis norile ning vaata, et see kleepuks kinni.
Kui riis jääb näppude külge, kasta näpud külma veekaussi (hoia see enda lähedal).
Kata riis ühtlaselt, ka küljed (katmata jääb ainult ülemine serv, mis on 1cm).
Kui nori leht on katud, siis kata alumine riba horisontaalselt täidisega (kogu pinda ei tohi täidisega katta!)
Jälgi, et täidist poleks liiga palju (sushit süüakse ühe ampsuga).
Lisa täidis: aseta riisi peale oma lemmikkomponendid.
Mina tegin järgmisi:
avokaado+pirn+kurk+toorjuust
kurk+lõhe+toorjuust
krabipulgad+avokaado+pirn+toorjuust
kurk+paprika+pirn+toorjuust
pirn+lõhe+toorjuust
Täidis lisatud, hakka bambusmati abiga sushit rulli keerama.
Ära liiga kõvasti vajuta, kuid ära tee seda ka liiga õrnalt, muidu sushi laguneb hiljem ära.
1cm, mis on äärest vaba, kleebi veega niisutades kinni.
Aseta rull taldrikule nii, et kinni kleebitud kohta jääks alla poole.
Lase natuke seista ning siis lõika lahti.
Uramaki'd (tuntud ka California sushi nime all)
Pealmiseks kihiks on riis.
Võta nori leht ette nagu maki rullide puhulgi.
Kata rull ühtlaselt riisiga (üleni).
Võid peale puistada ka seesamniseemneid.
Leht riisiga kaetud, keera leht ümber (riis on nüüd vastu bambusmatti.
Aseta täidis alla äärde ning seejärel rulli kokku.
Sushit viilutatakse alati terava nõiaga (lõigates ei tohi rulli vajutada lapikuks). Ühest rullist saab reeglina 8 sushit.
Sushit süüakse võimalikult kiiresti pärast valmimist.
Sushit võib süüa nii pulkade abil kui ka lihtsalt näppudega.
Sushi süüakse reeglina ühe ampsuga (poolikut sushit ei panda taldrikule tagasi).
Sojakastmes sushit ei leotata, sinna kastetakse ta kergelt.
Marineeritud ingveriga puhastatakse sushi söömise vahepeal maitsemeeli (ei sööda lisandina).
Wasabit lisatakse sushile pulga otsaga, kuna see on tugeva maitsega (lisama muidugi ei pea seda).
anne, '14
No comments:
Post a Comment